Mijn naam is Gunther Poelmans. Ik woon sinds een jaartje in Heusden-Zolder. Daarvoor leidde ik een nomadisch leven in verschillende huizen, maar nooit of te nimmer uit mijn geliefkoosde provincie, Dé Limburg. Nu uiteindelijk genesteld en met de volle focus op het vissen en mijn job als hengelbouwer.

Vissen doe ik van m’n 8 a 9de levensjaar, al betrof dat vooral meegaan op forel en snoekbaars met m’n grootvader en mijn nonkel. Op m’n dertiende kwam ik in contact met karpergeweld, en sindsdien heb ik het nooit meer losgelaten. Al moet ik zeggen dat na meer dan 20 jaar intensief karpervissen mijn aandacht wat vergroot is naar het roofvissen, en de cyclocross, maar dat vooral in de wintermaanden.

Sinds 2004 ben ik gebonden aan sponsoren, voornamelijk aan grote Engelse namen. Maar mede door de druk, het ouder worden en het minder goed kunnen plaatsen van die druk en verbondenheid, was ik op zoek naar een firma waarbij ik me goed voel. Geen druk en waar ik me tot niets verplicht voel. Dat ik qua kwaliteit, betrouwbaarheid en consistentie bij Exclusive Baits goed zou zitten, wist ik al jaren. Ze staan bekend om hun eerlijke en hoogwaardige producten die je nooit in de steek laten.

Mijn idee wat betreft aas is, om na een blank met het gevoel naar huis te gaan dat de blank aan mijn eigen inzicht en slechte keuzes te wijten is. Twijfelen over aas en rigs, daar wil ik me niet mee bezig houden. En twijfel in verband met m’n aas was er de voorgaande jaren wel eens… Tevens ben ik ook een relatief groot gebruiker van (vooral kleine) partikels om de boel aan te zwengelen.

Mijn visserij kan je vrij kort omschrijven:

Van het hoogste schavotje. Hoe moeilijker en onbereikbaarder, hoe liever. Ik plan mijn seizoenen en waters zoals een autist, en hou me daar ook strikt aan. Ik kies ervoor om systematisch water per water “af te werken” en dat kan soms wel 2 a 3 seizoenen in beslag nemen, maar soms ben je in een half seizoen al klaar. Een veelvanger ben ik dus niet. Ik vang liever dikke vissen dan een groot aantal kleinere. Mijn onbetwiste favoriete visserij is op groot afgesloten water en met behulp van de rubberboot. Al moet ik zeggen dat ik quasi elk type visserij heb gedaan in m’n leven. Van kleine circuitwaters, tot immense binnenzeeën. En van charmante kanaaltjes tot ruwe rivieren zowel in binnen- als buitenland. Maar niets gaat boven een uitgestrekte vlakte van honderden of duizenden hectaren water voor je, met een oud en schaars bestand. Soms kan één bepaalde vis op een seizoen mijn jaar goed maken. Die vis is mij dan meer waard dan een horde bleekscheten in één week, achter elkaar gevangen op een commerciële derfput vanaf een kiezel- of boomschorsstekje. Soms stuit je op iets unieks en onbekend voor het grote publiek. Waarvan je vruchten kan plukken, ook al gaat dat dikwijls niet van de eerste keer, want de informatie moet je zelf zoeken of “maken”. Dus geen open deuren intrappen of teren op informatie van voorgangers, maar zelf aan het begin staan van iets nieuws. Zelf de eerste verhalen schrijven en onbeminde varkentjes vangen, zonder dat ik er de social media mee lastig val.

Dat is een beetje in een notendop mijn favoriete visserij, wat ik na een kleine kwart eeuw nodig heb om het karpervuur nog vol enthousiasme te doen laaien, net zoals vroeger. Net zoals het karpervissen was, moest, en nog steeds moet zijn!

Cheers

Gunther Poelmans

Gunther Poelmans
CONSULTANT

Personal Best

  • Spiegel: 34,1 kg (de mohikaan)